Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< juli 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
1
2
3
4
5
6
7
28
8
9
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
 
 
 
 

Ouders in Utrecht stimuleren kind meer buiten te spelen

Ouders in Utrecht stimuleren kind meer buiten te spelen
Lopik Geplaatst 12 september 2018

Vianen, Lopik, De Ronde Venen en Amersfoort plaatsten zich voor NK Stoepranden.

Bijna 70 procent van de ouders in Nederland stimuleren hun kinderen om meer buiten te spelen. Dit doen ze door steeds vaker een limiet op het gebruik van de televisie, smartphone of tablet te leggen, samen buiten te spelen of hun kind gewoon de deur uit te sturen. Zo'n 26 procent van de Utrechtse kinderen gaat volgens hun ouders voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe, dat ligt iets onder het landelijke gemiddelde van 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton.

In de zomer gaan ouders uit Utrecht het liefst mee naar buiten; 38 procent gaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen tuin is voor 17 procent van de ouders de meest favoriete plek om samen te spelen, 12 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin. Buitenspelen met kinderen is in heel Nederland populair. Je krijgt er ook veel voor terug, vinden veel ouders uit het hele land. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans

In Utrecht vinden ouders het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 43 procent van de Utrechtse ouders hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe (tegenover een landelijk gemiddelde van 40 procent) om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 43 procent van de ondervraagde ouders uit de provincie legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Ook wordt er in provincie Utrecht veel samen gespeeld op een mobiele telefoon (60 procent). Meer dan de helft geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (54 procent).

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden

Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. "Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan", vertelt hij. "Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji's op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig."

Utrecht vertegenwoordigd bij NK Stoepranden

"Stop nooit met spelen", zegt Jantje Beton. Zo organiseren ze voor jong én oud onder meer het Nederlands Kampioenschap Stoepranden, bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. Bij de landelijke finale is plek voor 18 gemeenten. Provincie Utrecht is sterk vertegenwoordigd tijdens de finale, gemeenten Vianen, Lopik, De Ronde Venen en Amersfoort strijden mee om de titel Nederlands Kampioen Stoepranden op 16 september in Rotterdam. Tijdens de landelijke finale nemen vooral kinderen het tegen elkaar op, maar ook ouders en grootouders kunnen meespelen in verschillende categorieën.

 

Top 8 favoriete spellen van vroeger

Deze spelletjes van vroeger spelen kinderen in Utrecht volgens hun ouders nog weleens:

 1. Verstoppertje (64%)
 2. Tikkertje (60%)
 3. Knikkeren (36%)
 4. Touwtjespringen (31%)
 5. Flessenvoetbal (21%)
 6. Hinkelen (19%)
 7. Stoepranden (19%)
 8. Trefbal (10%)

Ook landelijk is verstoppertje het meest populaire spel:

 1. Verstoppertje (72%)
 2. Tikkertje (61%)
 3. Touwtjespringen (32%)
 4. Flessenvoetbal (29%)
 5. Knikkeren (25%)
 6. Hinkelen (24%)
 7. Stoepranden (21%)
 8. Handje-klap (13%)

 


Meer informatie | www.jantjebeton.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Grieks Restaurant Olympus
Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
Beauty Farm Sauna Drôme
Van Lexmond Wonen
Accountant Putten MTH Accountants & Adviseurs