Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< maart 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
 
 
1
2
3
10
4
5
6
7
8
9
10
11
11
12
13
14
15
16
17
12
18
19
20
21
22
23
24
13
25
26
27
28
29
30
31

Boerderij van familie Kromwijk dit jaar de mooiste Utrechtse boerderij (update)

Boerderij van familie Kromwijk dit jaar de mooiste Utrechtse boerderij (update)
Cabauw Geplaatst 28 juni 2018

De mooiste boerderij van Utrecht , deze eretitel werd dinsdagavond 26 juni uitgereikt aan familie Kromwijk uit Cabauw- Lopik door gedeputeerde Mariette Pennarts van Cultuur in Soest.

Mooiste boerderij van Utrecht

Boerderij Kromwijk in Cabauw wint eretitel

Met 40% van de stemmen heeft Boerderij Kromwijk uit Cabauw op dinsdagavond 26 juni de eretitel mooiste Utrechtse boerderij van 2018 in de wacht gesleept. Gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts maakte dit op een feestelijke bijeenkomst bekend. De andere genomineerden waren: boerderij Wellom in Leusden, boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik, boerderij Rumelaer in Woudenberg en boerderij Veelust in Wilnis.

Deze 17e-eeuwse langhuisboerderij aan de Lopikerwetering is een van 600 agrarische rijksmonumenten in de provincie Utrecht. Blikvanger is het siermetselwerk boven in de voorgevel, de muurankers en de vele ruiten in de vensters. De Boerderijenstichting Utrecht bestaat sinds 1988 en organiseerde voor de 26e keer een boerderijenverkiezing. In de gemeente Lopik was al drie keer eerder een Boerderij van het Jaar: in 1998, 2003 en 2016.

Boerderij Kromwijk

Vijftien jaar geleden maakten de eigenaren Jan en Diny Kromwijk de overstap naar vleesvee, jongvee-opfok en het agrotoerisme. Dit verhaal is te horen en te zien in een van de afleveringen van de vijfdelige televisieserie Gebruikte Gronden, die tussen 6 mei en 3 juni te zien was op RTV Utrecht. In deze productie van Beeldland droeg de Boerderijenstichting Utrecht per streek een boerderij voor, waarvan steeds een prachtig boerderijportret is gemaakt. Zo werden de vijf boerderijen de genomineerden voor de verkiezing Mooiste Utrechtse boerderij van 2018. Onder het motto ‘meeste stemmen gelden' is deze verkiezing gehouden. En werd Boerderij Kromwijk winnaar. Komend najaar wordt op de boerderij een herinneringssteen ingemetseld

 

Laden...

Foto's: Bernard Brosi

Eretitel

De Boerderijenstichting Utrecht (BSU) organiseert dit jaar deze verkiezing mooiste Utrechtse boerderij als vervolg op de serie Gebruikte Gronden die RTV Utrecht tussen 6 mei en 3 juni uitzond. Elke keer kwam het boerenlandschap van die streek voorbij; met rivieren, weilanden, veengebieden, heuvels en bossen, én daaraan verbonden een boerderij kenmerkend voor dat gebied. Aan een boerderij herken je tenslotte je in welke streek of provincie vertoeft. De BSU zet de historische boerderijen graag in het zonnetje. En met deze verkiezing plaatst ze er een maand lang vijf voor het voetlicht. Zij zijn de kanshebbers voor de eretitel mooiste Utrechtse boerderij van 2018.

BSU adviseert

De Boerderijenstichting Utrecht is dertig jaar geleden opgericht. Ze streeft naar het behoud van de karakteristieke verschijningsvorm van de Utrechtse boerderijen en hun erven. Bij de BSU zijn ervaren adviseurs actief, die voorlichting aan overheden, instellingen en particulieren. Dat kan gaan over een eenvoudige verbouwing tot een grote restauratie, het aanvragen van subsidies of hoe erf en tuin opnieuw in te richten.


Meer informatie | www.utrechtseboerderijen.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Camping de Meidoorn bij Voorthuizen
Natuurklimpark - Ermelo Klimbos Ermelo
Wok Inn Ermelo