Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< december 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
 
1
2
49
3
4
5
6
7
8
9
50
10
11
12
13
14
15
16
51
17
18
19
20
21
22
23
52
24
25
26
27
28
29
30
1
31
 
 
 
 
 
 

Molenaarsambacht op de Windotter prachtig uitgelicht

Molenaarsambacht op de Windotter prachtig uitgelicht
IJsselstein Geplaatst 23 december 2017

Een bijzondere projectie was er afgelopen vrijdag 22 december op de molen te zien. Molenaarsambacht op de Windotter uitgelicht

Op 7 december 2017 is het molenaarsambacht ingeschreven op de Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.

In het teken van deze unieke gebeurtenis was er een bijzondere projectie op de molen te zien zijn. De molen werd op een unieke manier belicht en als toeschouwer kon je ook interactief deelnemen aan deze projectie. Dit werd verzorgd wordt door LIGHT-UP Collective uit Utrecht die altijd werkt aan unieke manieren om traditionele kunstvormen te combineren met innovatieve nieuwe media-concepten op een speelse en interactieve manier.

Klik op onderstaande foto voor een impressie gemaakt door Djayden Overwater:

Als molenaar van de Windotter in IJsselstein is Maarten Dolman ontzettend blij en trots met deze benoeming. Hij heeft zich hiervoor bijzonder ingezet gedurende de twee jaar durende voorbereiding. De Windotter wil dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij laten gaan en wil de IJsselsteinse bevolking hierin laten delen met een bijzondere lichtshow.

De Unesco inschrijving is voor Nederland een uniek feit omdat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Andere voorbeelden op deze lijst zijn de bierbrouwers van België of pizzabakkers van Napels. Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens in Nederland tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten veertig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars en medewerkers de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Maarten Dolman is één van de zeer actieve beroepsmolenaars in Nederland. Hij is fulltime molenaar en kan zijn hoogwaardige graanproducten aan zowel bakkers, restaurants als particuliere klanten in de molenwinkel leveren. Daarbij wordt hij geholpen door vele vrijwilligers die De Windotter in stand willen houden. Maarten is ook heel trots dat zijn beide zonen het ambacht omarmen en in zijn voetsporen treden. Karel is al beroepsmolenaar in Woerden en William is in opleiding.

Plaatsing op de lijst betekent belangrijke internationale en nationale erkenning van de maatschappelijke, culturele en economische waarde van het molenaarschap. Maarten hoopt dat het enthousiasme voor het molenaarsambacht hierdoor nog groter wordt.


Meer informatie | www.windotter.nl | Foto´s: Djayden Overwater

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Grieks Restaurant Olympus
Auto Versteeg Buurman B.V. Voorthuizen
Homefitness 4 You fitnessapparatuur Bergeijk
Wok Inn Ermelo
Accountant Putten MTH Accountants & Adviseurs