Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< juni 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
1
2
3
23
4
5
6
7
8
9
10
24
11
12
13
14
15
16
17
25
18
19
20
21
22
23
24
26
25
26
27
28
29
30
 

Houd kinkhoest buiten de deur tijdens de kraamweken

Houd kinkhoest buiten de deur tijdens de kraamweken
Utrecht Geplaatst 12 september 2017

Kinkhoest kan bij jonge baby's ernstig verlopen.

De Gezondheidsraad heeft eind 2015 al geadviseerd om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest, maar dit is nog niet landelijk ingevoerd. Om jonge baby's te beschermen tegen kinkhoest, kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren bij GGD regio Utrecht.

Een pasgeboren baby heeft veel hulp nodig. Als ouder doe je je best bij het voeden, aankleden en het vermijden van allerlei gevaren voor je baby. Om kinderen gezond te houden, krijgen alle kinderen al 60 jaar vaccinaties tegen ernstige ziektes. Dankzij vaccinaties is bijvoorbeeld polio bijna de wereld uit en loop je geen gevaar meer op tetanus als je je verwondt aan een stoeptegel. Kinderen in Nederland krijgen hun eerste inenting als ze twee maanden oud zijn. Daar zit ook een vaccin tegen kinkhoest bij. Maar in de eerste weken na de geboorte zijn baby's dus nog niet beschermd tegen kinkhoest.

Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen (van long tot neusholte). De kinkhoestbacterie veroorzaakt hoestklachten, die maanden kunnen aanhouden. Als je kinkhoest hebt, heb je vaak last van hoestbuien waarbij je taai slijm ophoest en wat zo heftig is dat je soms moet braken. Bij pasgeboren baby's zijn deze klachten minder duidelijk: het kan beginnen met een neusverkoudheid en benauwdheid. Bij hen bestaat er wel een groter risico op vervelende gevolgen van kinkhoest zoals longontsteking, hersenbloeding of zuurstofgebrek in de hersenen. Jaarlijks worden er meer dan 100 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis en soms sterft er zelfs een baby aan de ziekte.

Tijdens de zwangerschap

Het is mogelijk om je baby in de eerste weken - voordat je baby zelf gevaccineerd wordt - toch al te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw, tijdens je zwangerschap, te laten vaccineren tegen kinkhoest. Op die manier is ook je baby vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. Vaccineren tegen kinkhoest kan het beste tussen de 28 en 32 weken zwangerschap.
In het buitenland wordt deze vaccinatie al jaren aan zwangere vrouwen gegeven. Ook in Nederland heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest. Dit jaar beslist de minister van Volksgezondheid of en op welke manier ze dit in Nederland aan zwangere vrouwen wil aanbieden. Tot die tijd kan elke zwangere op eigen kosten de vaccinatie al krijgen bij de huisarts of bij GGD regio Utrecht. Het vaccin wordt niet vergoed door de verzekering en kost bij GGD regio Utrecht € 62,50 (inclusief consultkosten en vaccinatieboekje).

Meer informatie

Wil je een afspraak maken voor vaccinatie, kun je contact opnemen met GGD regio Utrecht op telefoonnummer: 030-6086060.
Meer informatie over kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen vindt je op de website van het RIVM: www.rivm.nl/vaccinaties (klik dan op vaccinaties op maat)
_______________________________________________________________________________


Meer informatie | www.ggdru.nl

« terug

Verzekeringen Kantoor Van den Berg Harderwijk
Vosters-Pulles Netersel - Containers Grond- en Sloopwerker, Straatwerk en Laseregalisatie
Rechtshulp - Ermelo Mulderij Bedrijfsjuristen
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Glazen Schuifwand
SBP outdoor Bergeijk - Weebosch