Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< juli 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
26
 
 
 
 
 
 
1
27
2
3
4
5
6
7
8
28
9
10
11
12
13
14
15
29
16
17
18
19
20
21
22
30
23
24
25
26
27
28
29
31
30
31
 
 
 
 
 

Topsprekers bij lezingencyclus erfgoedinstellingen

Topsprekers bij lezingencyclus erfgoedinstellingen
Geplaatst 27 juli 2017

Bisschop Mgr. G. de Korte komt naar Museum Klok & Peel

Topsprekers bij lezingencyclus erfgoedinstellingen

Bisschop Mgr. G. de Korte komt naar Museum Klok & Peel

'Geloof & Ongeloof'. Zo heet de lezingencyclus waarmee Museum Klok & Peel en de erfgoedverenigingen van Deurne, Asten en Someren het winterseizoen 2017-2018 ingaan. Bekendste coryfee onder de sprekers: de Bossche bisschop Mgr. Gerard de Korte. Hij spreekt maandag 5 februari in Museum Klok & Peel over 'De toekomst van de oecumene'. Ander hoogtepunt uit deze lezingencyclus: een excursie naar de Abdij van Postel op zaterdag 9 december.

 

Het is voor Museum Klok & Peel, Heemkundekring De Vonder Asten-Someren, Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne, Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten & het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven elk jaar weer een uitdaging om sterke sprekers bij elkaar te krijgen voor een boeiende lezingencyclus. Dit jaar is dat prachtig gelukt met het thema 'Geloof & Ongeloof', dat aansluit bij de herdenking 500 jaar Reformatie.

Op 31 oktober 1517 spijkerde de Augustijner monnik dr. Maarten Luther 95 stellingen op de kerkdeuren van Wittenberg in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Zijn kritische actie was een oorlogsverklaring aan de pauselijke aflaathandel, kreeg massale bijval en zou uiteindelijk leiden tot een scheuring in de christelijke moederkerk. Aanjager Luther maakte handig gebruik van de nog jonge drukpers. Had hij tegenwoordig geleefd, dan zou hij ongetwijfeld hebben getwitterd en ge-appt. Maar ook met de middelen die hem 500 jaar geleden ten dienste stonden, verspreidde de Reformatie zich als een olievlek over Europa.

Nu, 500 jaar later kan de balans worden opgemaakt. Wat is er over van het heilige vuur waarmee mensen vroeger voor hun geloof streden? Die vraag staat centraal tijdens de aanstaande lezingencyclus.

Op maandag 9 oktober opent de historicus dr. Henk Roosenboom - voormalig archivaris in Den Bosch, Helmond en Eindhoven - met het onderwerp 'Reformatie in de Peel'. Hij spreekt in Zalen van Bussel in Deurne.

Maandag 6 november neemt dr. Piet Schellens - oud-pastoor in Asten en nu nog pastoraal actief in Vlierden - het stokje over met 'De opkomst en neergang van de congregaties'. Schellens spreekt in Museum Klok & Peel.

De derde spreker is de Vlaming dr. Luc Rombouts, het campanologisch geweten van het Astense museum. Hij spreekt op maandag 15 januari - eveneens in zijn thuisbastion - over 'Klok en geloof'.

Voor de finale - als daar bij een lezingencyclus sprake van kan zijn - komt de Bossche bisschop Mgr. Gerard de Korte maandag 5 februari naar Asten. Verleden, heden én toekomst van de oecumene vormen zijn passie en daar komt hij graag over vertellen.

De organisatoren hebben de lezingencyclus extra aantrekkelijk gemaakt met een busexcursie naar de statige Abdij van Postel op zaterdagochtend 9 december. De excursie duurt van 9.00 to 13.00 uur.

De lezingen beginnen om acht uur, uitgezonderd de lezing van de bisschop die om 19.30 uur begint. Mensen die de hele cyclus én de excursie willen meemaken kunnen zich vóór 15 september inschrijven bij het Museum Asten. Er zijn flyers in omloop met opgavestrook. Opgave kan ook via www.museumklokenpeel.nl/lezingen2017. Deelnamekosten: € 30,- in totaal; koffie inbegrepen. Losse lezingen kosten € 8,- en moeten contant worden voldaan aan de kassa.

3e Anna Ceelenlezing

Wie een nog completer lezingenpakket wil samenstellen kan ook terecht bij de 3e Anna Ceelenlezing van het Anna Ceelenhuis, die op 8 september plaatsvindt in het Museum Klok & Peel en eveneens om 20.00 uur begint. Dan komt prof. dr. Jan-Bart Gewald vertellen over het Afrikaans volksgeloof, ofwel over het onderwerp 'Mystiek Afrika, de metafysische wereld van de voorouders'. Voor deze lezing geldt (inclusief koffie) een apart entreebedrag van € 7,50. Aanmelden kan via e-mail sbka@outlook.com.

 

Topsprekers bij lezingencyclus erfgoedinstellingen

 


Meer informatie | Regio Platform Deurne | Regio Platform Asten | Regio Platform Someren

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug