Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< juni 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
1
2
3
23
4
5
6
7
8
9
10
24
11
12
13
14
15
16
17
25
18
19
20
21
22
23
24
26
25
26
27
28
29
30
 

Meer soa in de regio Utrecht, forse stijging van syfilis

Meer soa in de regio Utrecht, forse stijging van syfilis
De Utrechtse Waarden Geplaatst 6 juli 2017

Het aantal gevonden seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in de regio Utrecht is in 2016 toegenomen met 3%.

Het aantal gevonden seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in de regio Utrecht is in 2016 toegenomen met 3%. Chlamydia blijft de meest voorkomende soa, syfilis neemt fors toe. Opvallend is het stijgende aantal soa onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Met name syfilis neemt onder deze groep toe. GGD regio Utrecht richt zich op uitbreiding van betrouwbare testmethoden en hulp bij vragen over seksualiteit via www.sense.info.

GGD regio Utrecht heeft vorig jaar 5420 soa-onderzoeken gedaan. Deze cijfers komen vrijwel overeen met 2014 (5466) en 2015 (5446). Bij 18% van deze soa-onderzoeken is een soa gevonden. 2016 is daarmee het derde jaar op rij waarin het aantal gevonden soa in de regio Utrecht stijgt (2014: 14%, 2015: 15%), dit is in lijn met de landelijke trend.

Chlamydia meest voorkomende soa en toename syfilis

De meest voorkomende soa is chlamydia. Van alle mensen met een soa had 78% chlamydia. Dat is nagenoeg gelijk met vorig jaar. Het zijn vooral jongeren onder de 25 jaar die chlamydia oplopen (80% is jonger dan 25 jaar).

De meeste soa worden gevonden in de hoogrisicogroepen. Dat zijn MSM en de mensen die voor een mogelijke soa gewaarschuwd zijn door een partner. Ook in de regio Utrecht is er een opvallende stijging zichtbaar in het aantal gevallen van syfilis. Tot voor kort een zeldzame soa, maar nu weer bezig aan een opmars onder de MSM. Van de mensen met een soa had 4% syfilis, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Hiervan zijn 97% MSM.

Strenge selectie bij soa-spreekuren

Het aantal gevonden soa in de regio Utrecht blijft hoog en neemt toe. De stijging is deels te verklaren door een strengere selectie van de soa-spreekuren van de GGD op hoogrisico-gedrag en kwetsbare groepen. Hierdoor komen de juiste mensen op de GGD-spreekuren.
Het hoge vindpercentage benadrukt echter ook de noodzaak om te testen, vroegtijdig te behandelen om complicaties te voorkomen en partners te waarschuwen om verdere verspreiding te voorkomen. Testen op een soa kan snel en eenvoudig bij de huisarts of bij commerciële aanbieders via bijvoorbeeld www.soatest.advies.chatvan Soa Aids Nederland. De GGD richt zich met name op de hoogrisicogroepen. Namens GGD regio Utrecht worden soa-spreekuren uitgevoerd op zes locaties in de provincie Utrecht, waaronder de spreekuren voor hoogrisicogroepen in het UMC Utrecht.

Meer testen

Op verschillende manieren wordt geprobeerd om het aantal soa-testmogelijkheden via de GGD regio Utrecht te vergroten. Hierbij blijft de focus op de hoogrisicogroepen en kwetsbare groepen met soa- en seksualiteitsvragen. GGD regio Utrecht onderzoekt de mogelijkheden om soa-zelftesten aan te bieden. Hiermee probeert GGD regio Utrecht binnen de bestaande kaders een groter aanbod, met betrouwbare kwaliteit en nazorg te bieden voor de grote vraag soa-testen in de regio Utrecht.

Tevens wordt gekeken naar de mogelijkheden voor specialisatie van de soa-spreekuren, waaronder spreekuren voor MSM die (informeel) PrEP gebruiken, spreekuren voor statushouders of drempelvrije spreekuren in de wijk.

Vragen over seksualiteit via www.sense.info

Naast het voorkomen en bestrijden van soa's als ‘risico' van seks, ondersteunt de GGD ook bij vragen over en problemen bij seksualiteit. Jongeren tot 25 jaar kunnen voor al hun vragen over seksualiteit gratis en anoniem terecht op het Sense-spreekuur. Online kunnen jongeren terecht op www.sense.info, mailen of chatten met Sense-verpleegkundigen.

 


Meer informatie | www.ggdru.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Grieks Restaurant Olympus
Beauty Farm Sauna Drôme
Hurkmans Autoschade Veghel
Dolfinarium - Harderwijk Show Themapark Zeedieren
Vosters-Pulles Netersel - Containers Grond- en Sloopwerker, Straatwerk en Laseregalisatie