Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< juni 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
1
2
3
23
4
5
6
7
8
9
10
24
11
12
13
14
15
16
17
25
18
19
20
21
22
23
24
26
25
26
27
28
29
30
 

Natuurlijk! De watervriendelijke tuin

Natuurlijk! De watervriendelijke tuin
De Utrechtse Waarden Geplaatst 8 maart 2017

Campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin': gratis tuinschets en tips voor bewoners.

De watervriendelijke tuin staat in maart, april en juli 2017 centraal in een aantal tuincentra. Bezoekers kunnen daar dan een schets laten maken voor een watervriendelijke tuin. Zo helpen ze mee om wateroverlast te voorkomen en de tuin koeler te houden tijdens hitte. Diverse gemeenten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werken samen met de Tuinbranche in de campagne ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin' om bewoners advies te geven hoe ze hun tuin kunnen vergroenen.

Tegel eruit, plantje erin

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hitte, droogte en extreme regenbuien. Bewoners kunnen meer doen om hun tuin als buffer te gebruiken tegen problemen met te veel of te weinig water. Door zoveel mogelijk tegels in de tuin te vervangen door groen kan het regenwater wegzakken in de bodem. Hierdoor is er bij heftige buien minder snel kans op overstroming van de rioolputten en wateroverlast op straat. Ook verdort de tuin minder bij periodes van langdurige droogte. Een groene tuin is koeler in de zomer en ook beter voor vogels, vlinders, bijen en andere diersoorten. Gemeenten en waterschappen zijn al aan het werk om extra ruimte te maken voor het bergen van regenwater. Ze willen graag dat ook bewoners bijdragen door hun tuinen te vergroenen.

Folder met tips

Een watervriendelijke tuin lijkt misschien ingewikkeld om aan te leggen maar wat kleine aanpassingen maken al veel verschil. Met aangepaste inrichting, beplanting en andere maatregelen is de waterhuishouding in en rond de tuin te verbeteren. Ook vraagt een groene tuin niet altijd meer onderhoud. Om bewoners te inspireren, is er een folder met ideeën voor de watervriendelijke tuin beschikbaar. Hierin staan diverse voorbeelden hoe een tuin te vergroenen.

Gratis schetsontwerp tuincentrum

Op een aantal zaterdagen in maart kunnen bewoners een gratis schetsontwerp laten maken voor een regenbestendige tuin. Deskundig personeel in de tuincentra kan bezoekers informeren over het aanleggen van een watervriendelijke tuin. Zulke tuinen zijn niet alleen mooi maar dragen ook bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen.

Meer inspiratie?

Kijk voor meer inspiratie en ideeën op www.huisjeboompjebeter.nl of www.tuinbranche.nl. Informatie over de data waarop u een tuinschets kunt laten maken staat op de gemeentelijke websites. De folder met ideeën voor een watervriendelijke tuin vindt u op de website van het waterschap, www.destichtserijnlanden.nl en in de tuincentra. Voor vragen kunt u contact opnemen met Laurens van Miltenburg van de gemeente Nieuwegein, tel. (030) 607 1461.


Meer informatie | Gemeente Nieuwegein

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Vakantiepark Ackersate - voorthuizen
Engels Assurantiën Eindhoven
Dolfinarium - Harderwijk Show Themapark Zeedieren
Wok Inn Ermelo
Allesvan.nl Ermelo Harderwijk Putten
Deuren Specialist Nederland Bergeijk -  DSN