Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< april 2018 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
13
 
 
 
 
 
 
1
14
2
3
4
5
6
7
8
15
9
10
11
12
13
14
15
16
16
17
18
19
20
21
22
17
23
24
25
26
27
28
29
18
30
 
 
 
 
 
 

Pleegmerrie Sanne voedt weesveulen op alsof het van haar is: 'Veel beter dan de fles'

Pleegmerrie Sanne voedt weesveulen op alsof het van haar is: 'Veel beter dan de fles'
Duizel Geplaatst 3 maart 2017

De geboorte van een veulentje kan een feest zijn, maar ook een nachtmerrie. Ongeveer tweehonderd keer per jaar overlijdt de moeder tijdens of vlak na de bevalling. Dat kan voor grote gedragsproblemen zorgen bij het veulentje dat als wees verder moet. In Duizel hebben ze daar iets op gevonden: de pleegmerrie.

In een stal in Duizel staat de merrie Sanne, zij is zo'n pleegmerrie. Binnen een week zal er weer een veulen komen en dan zal Sanne het behandelen alsof het van haar is. Daarom heeft pleegmerrie Sanne medicijnen gekregen. Ze denkt nu dat ze drachtig is, zwanger dus, en daardoor geeft ze al moedermelk.

 

"We moeten haar vijf keer per dag melken. Dan wordt de uier klaargemaakt voor het veulen", zegt dierenarts Merel Dierks van dierenkliniek Dennenoord in Duizel. "Als er nu ergens in Nederland een veulen de moeder verliest, kan het meteen hiernaartoe komen."

Nepbevalling
Merrie Sanne moet dan nog wel een nepbevalling meemaken. Ze krijgt een injectie om die op te wekken. "Dan krijgt ze weeën en gaat zweten. Ze denkt daarna echt dat ze een veulen op de wereld heeft gezet."

Duizel is de enige plek in Nederland waar ze meerdere pleegmerries op deze manier aanbieden. Dierenarts Dierks kwam erop nadat ze zelf een moederloos veulen in de stal had. "Het veulen was drie weken. Echt nog een baby. Staat daar dan alleen in een stal. Die was aan het rouwen en wilde niet eten." >>>>>

 

 

http://omroepbrabant.bbvms.com/view/embed-responsive/2768262.html


Meer informatie | Omroep Brabant

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer
Van Lexmond Wonen
Kraakman Perfors B.V. Soesterberg Tuin- Park- en Golfmachines
Dolfinarium - Harderwijk Show Themapark Zeedieren
Vakantiepark Ackersate - voorthuizen