Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< december 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
1
2
3
49
4
5
6
7
8
9
10
50
11
12
13
14
15
16
17
51
18
19
20
21
22
23
24
52
25
26
27
28
29
30
31

Zorg voor een schone schoorsteen

Zorg voor een schone schoorsteen
Geplaatst 14 oktober 2016

De dagen worden korter, buiten wordt het kouder; de open haard of kachel mag weer aan. Brandweer Noord- en Oost-Gelderland adviseert te zorgen voor een schoon schoorsteenkanaal, zodat er veilig gestookt kan worden.

Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken
Als er hout, kolen of olie gestookt wordt komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die deeltjes hechten zich aan de wand van het kanaal en vormen een brandbare laag. Ontbranding van deze laag kan leiden tot schoorsteenbrand. Ook kan de schoorsteen verstopt raken door andere vervuiling (zoals vogelnesten). Omdat er dan weinig tot geen ‘trek' meer is, kunnen verbrandingsgassen terugslaan in de kamer. Het gevaar van koolmonoxidevergiftiging ontstaat.

Laat de schoorsteen vegen
De brandweer adviseert te zorgen voor een schoon schoorsteenkanaal. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleer de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Bij constant gebruik is het aan te raden om halverwege het stookseizoen de schoorsteen nog eens te laten vegen. Schakel een bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Schoorsteenvegers aangesloten bij deze bond, hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Verder kan men een schoorsteenkanaal ook controleren met een camera. Ten slotte kan er een rookproef gedaan worden om te bepalen of het kanaal geheel rookdicht is.

Veilig stoken
Een veilige manier van stoken is de zogenaamde ‘Zwitserse methode'. Via deze link kunt u een filmpje bekijken waarin deze manier van stoken wordt uitgelegd: http://www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_stoken/

Toch een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Het vuur in de haard of kachel is te doven met droog zand. Zorg er daarom voor dat er altijd zand klaar staat. Het vuur in het rookkanaal blijft wel branden. Het is van belang om direct de schoorsteenklep of luchttoevoer te sluiten en de brandweer te bellen via 112. Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie.

Oktober is brandpreventiemaand
De gehele maand oktober kunnen senioren (60+) zich aanmelden voor een gratis woningcheck door de brandweer. Dit kan door te bellen naar 055 548 3333 (alleen tijdens kantooruren). Of te mailen naar brandveilig@vnog.nl. Dan vragen we u de volgende gegevens te vermelden: achternaam, adres, postcode, woonplaats en geboortejaar. Met aanmelders die in aanmerking komen voor een woningcheck, wordt na oktober contact opgenomen om een afspraak te plannen. Er is een beperkt aantal woningchecks te vergeven.

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Pitch en Putt Golf Strand Horst
Auto Versteeg Buurman B.V. Voorthuizen