Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< oktober 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
40
 
1
2
3
4
5
6
41
7
8
9
10
11
12
13
42
14
15
16
17
18
19
20
43
21
22
23
24
25
26
27
44
28
29
30
31
 
 
 

Europees Hof verplicht bedrijven werktijden bij te houden

Europees Hof verplicht bedrijven werktijden bij te houden
De Kempen West Geplaatst 24 mei 2019

Het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie heeft op dinsdag 14 mei 2019 een arrest gewezen waarin het Hof heeft geoordeeld dat bedrijven de dagelijkse werktijd van hun werknemers moeten registreren.

Dat kan via een prikklok of op een andere betrouwbare en toegankelijke manier. De zaak was aangespannen door een Spaanse vakbond, die protesteerde tegen het feit dat het voor werknemers bij de Spaanse afdeling van Deutsche Bank moeilijk was te bewijzen dat ze overuren presteerden. Het was niet mogelijk hun arbeidsduur te registeren. Het Hof van Justitie geeft de vakbond gelijk door aan te geven dat EU-landen, bedrijven moeten verplichten de dagelijkse arbeidstijd te registreren. Zo niet kunnen werknemers de gemaakte overuren niet bewijzen.

Verplicht registratiesysteem
Vaak komt het voor dat een werknemer gewerkte (over) uren niet (volledig) betaald krijgt. Vooral bij hoger opgeleiden wil dit nog wel eens voorkomen. Het arrest verplicht het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om met specifieke richtlijnen te komen voor het bedrijfsleven voor het verplicht stellen voor bedrijven van registratiesystemen die objectief, betrouwbaar en toegankelijk zijn. Hierbij zal rekening worden gehouden met het specifieke karakter van de verschillende bedrijfsbranches en de specifieke kenmerken van bepaalde ondernemingen, zoals hun omvang qua personeel. Dit laatste kan betekenen dat er geen duur, digitaal systeem met bijvoorbeeld vingerafdrukken verplicht wordt voor kleine bedrijven, maar dat deze kunnen volstaan met een schriftelijke registratie.

Kritiek
Er is kritiek ontstaan op dit arrest, nu de werktijden binnen veel ondernemingen een kwestie is van geven en nemen. Een verplichte registratie kan deze balans verstoren. Veel bedrijven hanteren al een vorm van een prikklok of registeren op een andere wijze de werktijden. Het is immers niet alleen in het belang van de werknemer om de werktijden in de gaten te houden. Bij veel ondernemingen wordt bovendien meer gekeken naar de output dan naar de werktijden.

Mocht u vragen hebben over werktijden, overwerk en betaling van loon dan kunt u hiervoor altijd terecht bij Knegtmans Advocaten en Mediators BV.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 


Meer informatie | Knegtmans Advocaten & Mediators

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Van Lexmond Wonen
De Leest tegels en tegelwerken Bladel