Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< december 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
1
2
3
49
4
5
6
7
8
9
10
50
11
12
13
14
15
16
17
51
18
19
20
21
22
23
24
52
25
26
27
28
29
30
31

SOS Dolfijn vangt eerste bruinvis 2016 op

SOS Dolfijn vangt eerste bruinvis 2016 op
Harderwijk Geplaatst 5 maart 2016

Stichting SOS Dolfijn heeft afgelopen zondag de eerste bruinvis van het jaar opgevangen.

De kleine walvisachtige werd vermagerd en gewond op een wadplaat voor de Duitse kust gevonden. Het jonge dier kon door spierschade en uitputting niet zelfstandig zwemmen en wordt momenteel dag en nacht in een opvangbassin ondersteund. SOS Dolfijn zoekt donateurs en sponsors om de zorg voor de bruinvis te financieren.

Zondagmiddag 28 februari kreeg SOS Dolfijn de melding binnen dat een levende bruinvis was gevonden voor de Duitse kust. Het dier had reeds een tijdlang op het wad gelegen. Directe terugplaatsing van het dier in zee was geen optie, omdat het door uitputting en spierschade niet langer kon zwemmen. De bruinvis in laten slapen of opvangen waren de enige hulpopties. SOS Dolfijn heeft daarom aan de Duitse hulpverleners aangeboden het dier op te vangen, waardoor het nu een kans heeft op herstel en een terugkeer naar zee. SOS Dolfijn is de enige opvangorganisatie voor bruinvissen en dolfijnen in Noord Europa.

De vrouwtjesbruinvis werd door medewerkers van Seehundstation Norden Norddeich bij de Nederlandse grens overgedragen aan SOS Dolfijn. Vanaf hier werd ze in de dolfijnenambulance verder vervoerd. Na aankomst in het opvangcentrum in Harderwijk werd bruinvis Lene, die vernoemd is naar één van de medewerksters van het Duitse zeehondenopvangcentrum, direct onderzocht. De bruinvis is vermagerd en haar ademhaling is hoog, wat kan duiden op longproblemen. Door gebrek aan voeding is het dier uitgedroogd. Tevens zitten over haar hele staart en staartblad wonden. Hoe de wonden zijn ontstaan en wat de bruinvis verder mankeert zal de komende dagen verder onderzocht worden. Omdat Lene nog niet zelfstanding kan zwemmen wordt ze 24 uur per dag ondersteund in het bassin door vrijwilligers. Ook krijgt ze vocht en vis toegediend om aan te sterken. Het kan dagen tot weken duren voordat een zieke uitgeputte bruinvis weer zelfstandig kan zwemmen.

Het team van SOS Dolfijn doet er alles aan om Lene een tweede kans te geven. Zonder financiële middelen lukt dit helaas niet. De kosten voor opvang van een bruinvis lopen door onder andere medicatie, voeding, dierenartskosten en waterhuishouding al snel in de duizenden euro's. De stichting is dan ook op zoek naar particulieren en bedrijven die willen bijdragen in de kosten. Op de website www.sosdolfijn.nl staan de mogelijkheden om bruinvis Lene te adopteren beschreven en kan men op de hoogte blijven van haar herstel.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.




« terug

Communicatie Harderwijk EMC Solutions
Wok Inn Ermelo