< december 2023 >
|
Door grijze zeehond aangevallen bruinvis terug in zee
LAUWERSOOG - Vrijdagmiddag is de bruinvis die afgelopen winter gewond aanspoelde op het strand van Terschelling teruggebracht naar zee.
Het dier is de afgelopen maanden intensief verzorgd in het opvangcentrum van SOS Dolfijn waar hij onder andere herstelde van verwondingen die waren toegebracht door een grijze zeehond. Na een goed verlopen transport is de kleine walvis boven de Waddeneilanden in de Noordzee teruggeplaatst door zijn verzorgers.
Medewerkers en vrijwilligers van SOS Dolfijn hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de bruinvis weer aan te laten sterken. De bruinvis die de naam Bendert had gekregen bleek naast verwondingen meerder medische problemen te hebben. Hij is behandeld voor onder andere een longworminfectie en bloedarmoede. Volgens onderzoekers kwamen de verwondingen overeen met bijtwonden van een grijze zeehond. Afgelopen jaar bleek dat bruinvissen in de Noordzee veelvuldig doelwit zijn van aanvallen door grijze zeehonden. Bendert heeft wat dat betreft geluk gehad dat hij de aanval heeft overleefd. De afgelopen weken is de jonge bruinvis volledig hersteld en kon een terugkeer naar de natuur worden voorbereid.
Bendert is getransporteerd per dolfijnambulance in een speciale hangmat en werd hierbij continu nat gehouden. Vanaf Lauwersoog is de reis voortgezet per boot tot boven de Waddeneilanden. Na het terug plaatsen in zee zwom het dier rustig weg en werd nog een aantal keren waargenomen voordat hij uit het zicht verdween. Bruinvissen zijn solitair levende dieren. Het is daarom niet nodig een bruinvis terug te brengen bij een groep soortgenoten.
Voor Stichting SOS Dolfijn is de zorg voor levend aangespoelde kleine walvisachtigen een dagelijkse verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij meestal om bruinvissen. Het reddingsteam komt in actie wanneer een dier gewond of ziek op het strand terechtkomt. Het doel is om dieren in nood zo goed mogelijk te helpen. Hierbij is opvang vaak een goede optie, met het uiteindelijke doel gerevalideerde dieren terug te brengen naar zee. Het opvangcentrum is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een modern en goed uitgerust dolfijnenziekenhuis waar werknemers en vrijwilligers met passie en deskundigheid 24 uur per dag klaar staan om dieren die op de stranden van Nederland en omringende landen aanspoelen te redden. Daarnaast wil SOS Dolfijn ook een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en wetenschappelijk onderzoek.
« terug