Alles van Nederland
Bekijk de agenda
< juni 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
1
2
3
4
23
5
6
7
8
9
10
11
24
12
13
14
15
16
17
18
25
19
20
21
22
23
24
25
26
26
27
28
29
30
 
 

Utrechtse veteranen vervullen speciale rol bij Nederlandse Veteranendag

Utrechtse veteranen vervullen speciale rol bij Nederlandse Veteranendag
Geplaatst 24 juni 2020

De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni.

Nederland telt ruim 100.000 veteranen - jong en oud, man en vrouw -, waarvan 16.710 woonachtig in Utrecht, die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Ook tijdens de coronacrisis. Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Aandacht in de Ridderzaal op Veteranendag voor Rick Torenstra uit IJsselstein
Dit jaar is Rick Torenstra uit IJsselstein één van de vier veteranen die tijdens de aangepaste versie van Veteranendag aanwezig is in de Ridderzaal. Rick wordt in 2006 uitgezonden naar Afghanistan. Op patrouille wordt hij getroffen door een aanslag. In het hospitaal krijgt hij te horen dat zijn oog niet meer te redden is. ‘Ik besefte meteen dat mijn carrière bij Defensie voorbij was. Dat voelde als de zwartste bladzijde uit mijn leven.' Het was moeilijk voor Rick om de draad weer op te pakken. De jaren die volgden waren met vallen en opstaan. Na bezoeken aan het psychotraumacentrum blijkt dat hij bij de aanslag ook een hersenbeschadiging had opgelopen. Nu krijgt hij begeleiding om daar mee om te gaan en weet hij beter waar zijn grenzen liggen. Daarnaast werkt Rick weer bij Defensie als burger. ‘Ik moet accepteren dat dit een onderdeel van mij is. Hier moet ik het mee doen. Als ik zie wat ik voor mijn kiezen heb gehad, ben ik trots dat ik hier nu sta.' In 2017 en 2018 deed Rick mee als zwemmer aan de Invictus Games in Toronto en Sydney. ‘Eindelijk was ik weer onderdeel van een team. Dankzij de Invictus Games en mijn maten leer ik beter om te gaan met mijn beperkingen.' Tijdens de ceremonie is er aandacht voor het verhaal van Rick, in aanwezigheid van de minister van Defensie. De ceremonie is vanaf 12.45u te volgen op NPO1. Kijk hier de aangrijpende video van Rick of lees hier zijn volledige verhaal.

Utrechtse veteraan Junny Brejita: 'in een oorlogsgebied ben je nergens veilig, dan is er constant dat onderbuikgevoel'
Utrechtse veteraan Junny Brejita is te zien in de jaarlijkse televisiespot van Nederlandse Veteranendag. 22 jaar geleden vertrekt hij vanaf Curaçao naar Nederland om bij het Korps Mariniers te gaan. Dit is voor hem een droom die in vervulling gaat. In de zomer van 2003 wordt Junny uitgezonden naar Irak, waar hij terechtkomt in een lege, uitgestrekte woestijn. De tijd die hij had in Irak is er een waarin hij constant een onveilig gevoel heeft: ‘in een oorlogsgebied ben je nergens veilig, dan is er constant dat onderbuikgevoel. Het gevoel dat er ineens een bombardement of vuurgevecht kan zijn.' Deze oorlogssituatie is niet te vergelijken met de coronacrisis vertelt Junny. Tijdens een oorlog kan je niet thuis zitten met het idee dat het buiten veilig is. Nu kan dat wel, het virus kan niet naar binnen. Na elf jaar fulltime te dienen is Junny in 2008 gestopt. Tegenwoordig is hij reservist, maar werkt hij voornamelijk als personal trainer. In 2017 is hij zelfs uitgeroepen tot beste personal trainer van Utrecht. ‘Dat was echt een eer. Ik haal er enorm veel energie uit om andere mensen te helpen. Iemand die vanaf nul begint begeleiden en wat van mijn eigen discipline en doorzettingsvermogen meegeven vind ik leuk en belangrijk. Als je zelf wat bereikt hebt, moet je ook bereid zijn om anderen te helpen. Dat moet je van nature doen.'
Kijk hier de televisiespot van Nederlandse Veteranendag 2020.

Veteranendag
Dit jaar wordt de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen.

De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig.

Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike Hoogewoning, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis, Dennis Kroon, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte, Rick Torenstra, ingezet in Afghanistan en lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik Fockens, vijf jaar lang ingezet in NL-Indië.

Verder is majoor Frans Erkelens aanwezig, Srebrenica-veteraan en voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Hij is aanwezig omdat zijn vereniging jubileert, ze bestaat 50 jaar.

Namens de Krijgsmacht zijn Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang aanwezig. Tevens zal Alex, de winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig zijn. Hij maakte een winnende vrijheidsvlog. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een eigen boodschap.

Tussen de onderdelen in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso'' en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld - in beeld - met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.

Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer ‘Soldier On'

Symbolisch defilé
Vooruitlopende op zaterdag 27 juni liepen vier veteranen een mini-defilé dat in de tv-uitzending op Veteranendag wordt getoond. Zij ontvingen een muzikale aubade op het Malieveld en liepen toen naar de Kneuterdijk, het defileerpuntpunt, waar normaliter de Koning het defilé afneemt. Een van de veteranen die meeliep is Cambodja-veteraan Marc van Swaal: "Vroeger ging ik nooit naar Veteranendag, maar sinds enkele jaren ben ik helemaal om. Meelopen in het defilé geeft mij een ontzettend goed gevoel. Dat ik dit jaar mag meelopen is ontzettend bijzonder en zal ik waarschijnlijk nooit meer vergeten."

Kidschallenge Veteranendag 2020
Alex, winnaar van de Kidschallenge Veteranendag 2020, is eregast op Veteranendag. Door heel Nederland deden scholieren mee, met de opdracht een vlog te maken waarin zij vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Alex en zijn klasgenoten Sara, Kyona en Stan praten in de vlog over vrijheid en veteranen en wonnen daarmee een Dakotavlucht voor hun hele klas.

Veteranendag op televisie en online
Veteranendag is dit jaar op verschillende manieren live te volgen. Vanaf 13.00 is de gehele ceremonie live te volgen via veteranendag.nl. Om 11.00 en om 14.45 wordt op de kanalen van Veteranendag een online talkshow met veteranen uitgezonden. Kijk om 12.45 naar de speciale NOS-uitzending op NPO1. Luister tussen 16-18.00 uur via NPO Radio1 naar de speciale Omroep WNL-radio-uitzending. Alles gemist? Kijk dan 's-Avonds om 19.15 uur naar de samenvatting van de NOS op NPO2.

Hoofdpartner
Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van het Nationaal Comité Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de witte anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag aandacht aan het thema '75 jaar Vrijheid' en de ‘Invictus Games'. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.

Utrecht zaterdag 27 juni 2020
Start vanaf 12:45u NOS / NPO1


Meer informatie | www.veteranendag.nl

« terug

Lantaarnpaal Reclame Calumma Ermelo
Meubelspuiterij Hofmeijer
Allesvan.nl Ermelo Harderwijk Putten